Kennelhoste – hundeforkjølelse

Kennelhoste er en infeksjon i som setter seg i de øvre luftveiene og er forårsaket av en kombinasjon av virus og bakterier inkl adenovirus, bordetella broncoseptica og parainfluenzavirus.

På høsten og tidlig vinter er det mange hunder som blir smittet av kennelhoste – sykdommen har fått navnet sitt fordi mange har blitt smittet når de er på kennel. Det er selvfølgelig ikke bare der man blir smittet, men smittepresset øker der man har mange hunder tett sammen som kennel, konkurranser, utstillinger o.l. men man kan like godt bli smittet av en hund man møter på trening eller på tur.

 

Video om Kennelhoste

 

Hvordan blir hunden din smittet?

Kennelhoste smitter via dråpesmitte – så når en syk hund hoster så fyker det smitte ut i luften som så pustes inn av hunder i nærheten.

Smitten overlever ikke lenge utenfor kroppen så man må ha ganske direkte kontakt for å bli smittet.

Smitte kan også skje fra opphost, hvis en syk hun hoster opp slim og en annen hund kommer og lukter/slikker på dette slimet så er sjansen for å bli smittet stor.

Har hunden allerede begynt å hoste så er det viktig å ikke ha nærkontakt med andre hunder for å begrense smitten.

 

Symptomer på kennelhoste

Ofte blir hunden plutselig syk fra en dag til en annen, og det starter gjerne med en kraftig, tørr og bjeffende hoste som blir verre ved opphisselse, mosjon og anstrengelse.

 

Det tar ca. 5-10 dager fra hunden er smittet til den får symptomer, derfor sprer smitten seg raskt. Hunden smitter ofte mange før den selv begynner å hoste.

Noen ganger hoster hunden til den kaster opp.

Hunden er ofte ikke allment påkjent og har hverken feber eller mister matlysten, men dette er individuelt. Noen blir slappe, blanke i øynene, snørrer blankt snørr og får en lett feber.

I enkelte tilfeller så kan de få en sekundær bakteriell infeksjon som kan utvikle seg til lungebetennelse. Da vil hosten ofte endre from til en mer fuktig hoste med tykt farget opphost og hunden blir raskt slapp og får feber. Noen mister også matlysten.

 

Fakta

For å finne ut om en hund har feber eller ikke må man ta tempen rektalt.

Normal temperatur på en hund er mellom 38-39 grader – så har hunden din over 39 grader har den feber.

 

 

Hva gjør jeg når hunden min har fått kennelhoste.
Når din hund blir syk, slapp og begynner å hoste så anbefaler jeg at du tar den med til veterinær. De vil undersøke hunden din og evt ta en blodprøve for å påvise om det er en bakteriell infeksjon på gang eller bare virus.
Du skal ta godt vare på den syke hunden.Ikke ta den ut i kaldt og vått vær.

Siden hosten blir verre av mosjon bør den holdes i ro til den er bedre.

Stresser og trener man hunden i sykdomsperioden og fremprovoserer hosteanfall kan hunden utvikle en kronisk irritasjonshoste som er veldig vanskelig å bli kvitt.

Kanskje er lykken for en syk hund å få et hjemmestrikket skjerf?

Behandling

Det fins flere naturmedisinke behandlinger som kan hjelpe din hund og om den er under veterinærmedisinsk behandling kan vi støtte oppunder og sammen få hunden din så fort frisk som mulig.

Snakk med din veterinær om du ønsker å behandle hunden din med naturmedisin, jeg samarbeider tett med veterinærer og vi vil sammen kunne lage et behandlingsregime som er det beste for din hund. Tett oppfølging av terapeut og veterinær er viktig for å hele tiden ha hundens beste i fokus.

 

Homeopati:

Ved å finne et middel som passer til hvert enkelt individ og dens symptomer kan vi lindre og forkorte sykdomsforløpet. Homeopati kan effektivt dempe hosten.

Vi jobber med å styrke immunforsvaret og hjelpe kroppen med å bekjempe infeksjonen. Den beste måten å finne riktig middel til din hund på er å kontakte en terapeut. 

 

Hostemikstur

Drosetux: 

Er en mikstur laget av flere homeopatiske midler som hjelper kroppen med å bekjempe infeksjonen og dempe hosten, denne kan bestille hos de fleste apotek.

Drosera 3 CH
Arnica montana 3 CH
Belladonna 3 CH
Cina 3 CH
Coccus cacti 3 CH
Corallium rubrum 3 CH
Cuprum 3 CH
Ferrum phosphoricum 3 CH
Ipeca 3 CH
Solidago virga aurea 1 CH

Dosering – 2,5-5 ml to ganger daglig

 

Les mer om homeopati her:

Homeopati/DittDyrsHelse as

 

 

Akupunktur:

Ved å stimulere akupunkturpunkter som passer til hundens ubalanser vil man kunne dempe hosten og balansere kroppens immunforsvar og som ved homeopati hjelpe hunden med å bekjempe infeksjonen

les mer om akupunktur her:

Akupunktur/DittDyrsHelse as

 

Annen  behandling:

Tilskudd av C-vitamin har vist seg å kunne kutte ned på sykdomsforløpet, samt tilskudd av Solhattekstrakt. Begge disse hjelper hundens immunforsvar.

Unngå at hunden er lenge ute i kaldt vær uten beskyttelse – dette tapper kroppen for energi og gjør at infeksjoner lettere kommer inn i kroppen.

 

 

En kombinasjon av homeopati og akupunktur sammen med evt. tilskudd av c-vitamin og solhatt synes jeg selv har gitt de beste resultatene.

Ofte varer hosten da bare i 4-5 dager og hunden blir også bedre beskyttet for fremtidige infeksjoner.

 

 

 

Share This