Dyr som ikke svetter får lett heteslag, og det er ikke bare i en varm bil dette skjer, men også på tur, hjemme, i lek osv.
Hunder kvitter seg med varmen ved å pese og svetter bare på labbene, i små rom, som i en bil blir luftfuktigheten kjapt høy og avkjølingevnen til hunden nedsatt.
Ved å pese mister de også mye kroppsvæske og blir dehydrert, etterhvert kan hundens kroppstemperatur stige til over 40 grader og den blir da bevisstløs og kan dø.
På en varm dag kan følgende utløse et heteslag:
- Løpetur/sykkeltur i sola eller uten noen form for pause eller bading på veien
- Trening av hunden på åpen plass uten skygge – de trenger hyppig avkjøling, det skal ikke mange minuttene til før de blir for varme når de ikke kan svette
- En hund som er svak av sykdom har nedsatt evne til avkjøling og blir raskere for varm
- En gammel hund har også nedsatt evne til avkjøling og tåler ofte varmen dårligere
- Å være i en bil, det trenger ikke være spesielt varmt eller direkte sol for å bli for varmt i en bil( se faktaboks lengre ned). Det holder ikke å ha vinduene på gløtt.
Symptomer på heteslag:
- Kortpustet, puster overfladisk og svært raskt med tungen hengende langt ut
- Sikler
- Diaré
- Hundenvirker stresset, går rundt, roer seg ikke, kavete
- Hunden mister bevisstheten
- Hunden dør
Hva gjør du ved mistanke om heteslag på hunden din:
- Avkjøl hunden ved å dusje den med kaldt vann(ikke iskaldt, da kan kroppen få sjokk), legg våte håndklær over den og pass på at hunden blir våt helt inn til skinnet. Avkjøl i lysken først, bruk gjerne din egen teskjorte dypet i vann og legg i lysken —> dra så rett til nærmeste veterinær
- Ta tempen på hunden – normalt temp er på 38-39 grader( man burde alltid ta tempen på sin egen hund når den er frisk og avslappet så du vet hva normal tempen er). Har tempen kommet over 39 er faren stor for overoppheting.
- Sjekk kapillær fyllingstiden: Løft på leppa og sjekk fargen på tannkjøttet – press en finger mot tannkjøttet, slipp og se hvor lang tid det tar før tannkjøttet blir rosa igjen der du trykket. – kommer det ikke normal farge tilbake til tannkjøttet på tre sekunder er hunden dehydrert og har nedsatt sirkulasjon og kan være på vei i sjokk.
- Ved for høy kroppstemperatur kan det oppstå hjerneskade, hjerteskade, tarmproblemer, lever og nyreskader.
- Jo raskere du er med å kjøle hunden ned jo bedre er prognosen for overlevelse.
- Det er ofte nødvendig å legge hunden på drypp og den må overvåkes det første døgnet
Forebygg for heteslag:
- Ikke tren eller løp tur med hunden i de varmeste timene på dagen, vent til sen kveld eller gå tidlig på morran.
- Unngå lek og herjing i varmen
- Sørg alltid for at den kan velge å legge seg i skyggen
- Er det for varmt ute så ha heller hunden inne
- Sørg for at hunden alltid har vann tilgjengelig
- Avkjøl den jevnlig med vann på kroppen, legg på et kjøleteppe evt. legg et vått håndkle på bakken som den kan ligge på
- Du kan også gjerne tilby den noe å bade i
OBS: ikke la en våt hund ligge i aircondition, da kan den faktisk bli syk.
Andre ting man bør tenke på i varmen:
- Asfalten blir veldig varm – gå minst mulig på asfalt. mange hunder får brannsår og blemmer på potene etter tur på asfalt i sommervarmen – bruk evt potesokker hvis du må gå på asfalt. –> har skaden skjedd og hunden har fått brannsår eller blemmer så kontakt en behandler som kan hjelpe. Smør med aloe vera, laserbehandling kan hjelpe.
- Hunder med mye pels kan klippes for å hjelpe de med varmen
- Det fins kjøledekken, men husk at hunden ikke kan si i fra om den blir for kald, så det skal kun brukes under oppsyn, kanskje er det bedre å bruke et kjøleteppe som hunden kan velge om den vil legge seg på
- Hvis hunden din er dårlig på å drikke så kan du blande godbiter i vannet for å øke drikkelysten. men ikke la vannet bli stående med mat i. tilby vannet og bytt deretter til frisk vann igjen i vannskåla.
- Ha vann på maten når den skal spise så vet du iallefall at den fikk i seg vann da
- Ikke la hunder leke uhemmet i varmen, de vet ikke selv å stoppe i tide.
Det er ikke bare hunder som bli varme:
Alle dyr bør ha mulighet til skygge og ha tilgang på friskt vann i varmen
Katter går stort sett fritt og kan søke ly fra varmen.
Hester skal ikke stå på beite uten å ha leskur eller trær som kan gi skygge, de skal alltid ha vann tilgjengelig
Kaniner kan også få heteslag:
- Kaniner er dårlige på å regulere kroppstemperaturen, da de heller ikke har svettekjertler, men de peser heller ikke slik hunder gjør – de regulerer kroppsvarmen gjennom de små blodårene i ørene – kaniner dør faktisk raskt ved for mye hete
- For høy kroppstemperatur fører til akkurat som hos hund til alvorlige skader på indre organer
- Den utvikler ofte lungeødem og får vanskeligheter med å puste, det kan skumme fra neseborene. de blir trøtte, slappe og spiser ikke, den blir ustø og kan få kramper og falle i koma
Mistenker du at din kanin er overopphetet må du straks kjøle den ned med avkjølt vann – ikke iskaldt, legg den i våte håndkler, husk å bløte ørene ned med vann –> kjør deretter rett til nærmeste veterinær.
Det beste er å forebygge ved å alltid ha kaninen et svalt sted og masse skygge, sjekk kaninen ofte. Husk de er skapt til å bo nede i huler i jorda hvor det er kjølig hele dagen.
Den skal alltid ha frisk vann tilgjengelig og alltid gode muligheter for bevegelse
GOD SOMMER ALLE SAMMEN 🙂