Fantasifull trening for hund

Dette er ment som en liten tankevekker og inspirasjon til å skape en mer fantasifull hverdag for hundene våre og ikke minst å gi turene mer treningsverdi. Jeg må også få si tusen takk til herlige og flinke pasienter og eiere for videoer av aktivisering 🙂

Å gå tur burde ikke være ensbetydende med å gå i veikanten eller på asfaltert fortau, som hundeeiere har vi ansvar for å skape utfordrende og interessante turer, som også gir god trening både for hode og kropp. Muskulaturen til en hund trenger å bli utfordret til annet enn å gå rett frem, den trenger klatring og balansering, den trenger variasjon.

Sett i lys av ny forskning innen hoftedysplasi(HD)vil også fantasifulle turer kunne forebygge HD. Les mer om dette her: http://dittdyrshelse.no/?p=449

Hva er så fantasifulle turer tenker du kanskje; jo det er å kunne se området du går tur i med nye øyne og lære deg å bruke det.

Bruk området i nærmiljøet

Selv om du bor midt i byen kan hunden få en ny turopplevelse hver dag. Ikke la deg lure til å gå samme runden hele tiden, velg nye veier, planlegg litt på forhånd og både du og hunden din vil få så mye mer ut av turene.

Parkbenker og klatrestativer kan være supre turinnslag – men ta hensyn. Ikke bruk lekeapparater hvis det er barn som leker der. Ha med deg en liten pakke våtservietter eller en vår klut i en liten pose(det er enkelt å ha i lomma) så du kan tørke av hundens poter før du lar den gå på steder der andre sitter. Det er også viktig at du ALLTID plukker opp etter hunden når den har bæsja – det er ikke noe som er mer irriterende enn hundebæsj på en lekeplass. Er du slurvete med dette vil det få konsekvenser for alle. La heller ikke hunden tisse direkte på benker o.l.

Så er vi kommet til selve aktiviseringen

Benker – kan enkelt brukes til å hoppe opp og ned fra, de kan balanseres på, og de lave kan hoppes over. Lekestativer kan ofte ha tuneller og skråe oppganger – her kan du gjemme godbiter som hunden må finne, dere kan trene på å gå gjennom tunellen osv.

Bruk det du ser på turen din, den trestammen som blåste over ende i går – la hunden balansere oppå den, steingjerder – la hunden hoppe fra stein til stein, eller hoppe over gjerdet fra side til side.

Litt inspirasjon: http://www.youtube.com/watch?v=D2H82QVaR8A&feature=relmfu

Har du et lite skogholt – kast mat eller godbiter inn og la hunden løpe over og under busker og kratt for å finne de.

Alle øvelsene lar seg gjennomføre i bånd, selv om det er enklere om hunden er løs, her må du igjen ta hensyn til de rundt deg. Er du i byen så er det ikke alltid tilrettelagt eller lovlig å ha hunden løs – da gjør du det beste du kan med hunden i bånd – og bonusen er at du også får krabbet, løpt og klatret litt 🙂

Lekeplasser er som jeg nevnte gode aktiviseringsplasser – å balansere på vippa gir både hodebry og god balanse – legg ut godbiter langs vippa. Hunden vil raskt merke at den beveger seg – i begynnelsen kan det være lurt at du holder vippa så hunden ikke blir redd – så leder du vippa sakte ned mot bakken ettersom hunden kommer mot deg.  Vippa kan også hoppes over fra flere vinkler. Hopp over huska er en annen øvelse som kan være spennende. Har de bildekkhusker er det et topp sted å gjemme godbit inni dekket, og siden dekket beveger seg når man prøver å få tak i godbiten blir også fangsten av maten en liten utfordring.

Bruk fortauskanter – la hunden gå opp og ned og balansere på kanten.

Barnehager har ofte fine områder som egner seg godt, ofte er de også inngjerdet så hunden kan gå løs – men ikke la deg friste til å bruke barnehagens område etter stengetid uten tillatelse. Spør alltid om lov først og her er det utrolig viktig at du plukker opp etter huden din og deg – ikke la det ligge igjen noe søppel eller bæsj(ikke fulle bæsjeposer heller) dette gjelder også alle andre privateide eller offentlige områder. Spør alltid om lov hvis det er naturlig og vis hensyn til andre i området.

Du må selvsagt justere øvelsene etter hundens størrelse, alder og aktivitetsnivå

 

I skogen bør du også la deg inspirerer til mer fantasifulle turer.

Kast en håndfull godbiter inn i skogen eller opp en skrent – la hunden finne de. Forer du med tørrfor kan det være en god appetittvekker å ta matrasjonen med ut i skogen og la hunden jobbe for maten. Hunder med dårlig appetitt vil på denne måten spise mer, man blir alltid mer sulten av å jobbe for maten enn å få den servert 🙂

Har du en kastearm for tennisball så ta denne med på skogsturen, den gjør at du kaster lengre og da ser ikke hunden så lett hvor ballen havner når du kaster den inn i skogen eller opp en skråning.

Inspirasjon: http://www.youtube.com/watch?v=d9YWON_-1dk&feature=relmfu

som du ser er det slitsom å søke etter ball, men også veldig mer givende enn å bare løpe på et jorde etter den. Husk også at valper kan få være med, men la de få pauser ofte 🙂

Faktisk så er det viktig å stimulere valper tidlig og la de få bryne seg litt på ulendt terreng, det styrker utviklingen og muskelstyrken fra de er små – og den nye forskningen viser også at dette forebygger for HD.

men har du et jorde med høyt gress så kan også dette skape litt mer utfordring http://www.youtube.com/watch?v=I8tUxCjryVE&list=UULArqgJ0EvXUhp36auAlBaQ&index=17&feature=plcp

Mange hunder som har hatt en skade klarer ikke å bli fullstendig rehabilitert. Ofte kan de fortsette å halte selv om skaden har grodd og beinet igjen er helt fint. Ved å legge inn fantasifulle innslag på turen så stimuleres hunden til å bruke alle beina, for når hunden må bruke hodet sitt til for eksempel å søke etter ball eller godbit, glemmer den at beinet er svakere enn de andre -fordi søket etter ballen eller godbitene er viktigere. Dermed får du aktivisert hunden på en mer helhetlig måte.

I skogen finner vi ofte stubber – disse kan hoppes opp på, balanseres på, hoppes over og gås rundt.

Tømmerstabler er fine å balansere på. Obs ikke kast godbiter eller fôr opp på en tømmerstokkstabel – godbitene faller gjerne ned mellom stokkene hvor hunden ikke får tak i de og dette skaper mye frustrasjon – skal dette være gøy for hunden må den få tak i belønningen. Ikke begynn for avansert og ikke gjør turen til bare øvelser hele tiden, det skal kun være korte fantasifull innslag på turen.

 

 

Lek og balanser i noen minutter og så går dere videre, etter hvert kan du øke øktene litt, men aldri la dette bli selve turen. Dette skal bare være innslag i en ellers herlig tur hvor hunden får snust seg rundt (lest all sladder)og markert på sine faste steder 🙂

Vedstabler finner vi også ofte i skogen – veldig fine å gå oppå, hoppe opp og ned fra osv. men pass på underlaget der hunden lander så den ikke skader seg.

På vinteren er det mange fine snøhauger man kan bruke 🙂

Nedfalte trær er supre å balansere på og å hoppe over.

Finner du en bekk så hopp over selv og la hunden finne en løsning på å komme seg over, ikke hjelp den. Klarer du å hoppe over klarer den det også, og klarer den det ikke så oppmuntre hunden til å finne en annen løsning, kanskje gå lengre ned, finne en vei utenom? La hunden bruke hodet, ofte så tenker vi ut løsninger for dem hele tiden, det er viktig at de lærer seg å finne veier og løsninger selv.

Bor du ved et vann så kan også dette området brukes til mer fantasifull trening. igjen så er det viktig å vise hensyn, bare bruk området så det ikke skjemmer andre. Husk at barn ofte kan være redde. Ikke ha hunden løs om det er barn som leker i vannet. Og PLUKK opp etter dere. Vannet kan brukes til svømme trening – kast ut leker som hunden skal hente. Du kan også svømme med hunden så får dere begge en god treningsøkt. Lek i vannkanten kan også være gøy, la hunden få prøve å fange flytende godbiter i vannkanten. led hunden frem og tilbake uti vannet – det er god og styrkende trening å gå i vannkanten.

Alle de tingene jeg har nevnt her er lette å gjennomføre og de krever kun at du åpner øynene og ser mulighetene rundt deg. Og det fins mange fler muligheter enn de som er nevnt her, disse er bare noen forslag – slipp fantasien løs og skap utfordrende turer for deg og din hund 😉

 

Ting å huske på for en vellykket fantasifull tur:

  • Vis hensyn
  • Tørk av hundens poter før dere bruker benker o.l
  • Plukk alltid opp detter dere – og det hjelper ikke å plukke opp bæsjen hvis du lar posen ligge igjen – den skal kastes i søpla.
  • Legg inn korte fantasifulle innslag – ikke overdriv
  • Ikke gjør det for avansert de første gangene – husk dette er nytt for hunden også – og det skal være gøy for dere begge
  • Sjekk alltid underlag, om det er glatt om det er skarpegjenstander i området – før dere begynner
  • Spør alltid om lov hvis du ønsker å bruke privatområder – som for eks barnehager etter stengetid.
  • Ha det GØY sammen

 

 

Share This