HD-Hoftedysplasi – hvordan forebygge og behandle

Et norsk forskningsteam har fulgt 500 hunder av rasen labrador retriver, leonberger, newfoundlands og irsk ulvehund fra fødsel til 10 års alder. Det viser seg at miljøet hunden vokser opp i har mer å si på hofteutviklingen enn tidligere antatt. Spesielt tiden frem til 3 mnd alder er en viktig tid for å forebygge HD.

 

Studien viser at daglig mosjon ute i litt kupert terreng frem til fylte 3 mnd kan virke forebyggende i forhold til utvikling av HD, de valpene som vokste opp på småbruk hadde lavere risiko for å utvikle HD. Daglig bruk av trapper i denne perioden(frem til 3 mnd) økte derimot risikoen.

Les mer om studiet her: http://www.dognews.no/?p=2669

 

Oppdrettere får dermed et enda større ansvar i henhold til HD, det er ikke bare nok å følge med på stamtavlene i forhold til HD-diagnoser, men de må  tidlig styrke valpene med riktig mosjon. ved 8-9 ukers alder overtar den nye eieren dette ansvaret og viktig informasjon om hva som er riktig trening for en liten valp er veldig viktig for valpens utvikling, og da ikke bare med tanke på HD, men for å legge grunnlaget i muskulatur og skjelett for valpens videre utvikling. variert trening er viktig, i alle aldre.

Litt inspirasjon om hvordan å bruke terrenget til å aktivisere og mosjonere en valp på, her kan dere se herlige Siril brukte terrenget i en alder av 12 uker 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=wQQFPn4HlLo&feature=youtu.be

La valpen få utforske skogen, la den få klatre og balansere litt 🙂

Her ser vi lille nydelige valpen Tilli urforske skogen –>


 

 

Heldigvis har vi flere måter vi kan hjelpe hunder med HD på.

 

Jevnlig og tilpasset mosjon er viktig, uten en sterk muskulatur vil det blir mer belastning på hofteleddet.

Jevnlig muskelterapi vil kun hjelpe hunden med å opprettholde en god sirkulasjon som igjen fremmer dannelsen av sterk og sunn muskulatur. Muskelterapi vil også kunne dempe smerter og minske risikoen for sekundære problemer andre steder i kroppen, en hund med sterk grad av HD vil alltid prøve å legge kroppsvekten over på andre deler av kroppen og dette skaper en ubalanse i bevegelsesappratet og mange spenninger i kroppen –> jevnlig massasje vil kunne hjelpe- og forebygge dette.

Akupunktur har også vist seg å være en effektiv behandling av kroniske smerter og kan lette symptomene ved HD.

Laserterapi virker inflammasjonshemmende og smertelindrende.  Laserterapi vil kunne gi en hund med HD en mye bedre hverdag. et hofteledd med sterk grad HD vil være inflammert og smertefullt  da forkalkningene i leddet skaper friksjoner som gir irritasjon i området og gi smerte ved bevegelse.

Ofte vil en kombinasjon av flere behandlingsformer være det som gir best effekt.

 

Vi må også huske på at hundene er individer som trenger individuell behandling, det som fungerer for en hund fungerer kanskje ikke for en annen, selv om begge har diagnosen HD.

Jeg er opptatt av å se hver enkelt pasient som det individet det er og forsøke å gi akkurat den behandlingen dette individet trenger 🙂

 

Mitt mål er å hjelpe din hund med å leve et godt liv med de hoftene den har.

 

Share This