Nyttårsaften

 

927522_firework_2

Mange dyr er redd for høye lyder og lysglimt og det er viktig at man tar hensyn til dette.

Vennligst bare skyt opp raketter rundt kl 24 og bare på selve nyttårsaften

 

Når du skal planlegge din nyttårsfeiring er det nødvendig at du tilrettelegger for at dyrene dine har det best mulig, det er ditt ansvar å skape så trygge omgivelser som mulig for ditt dyr.

Å synes synd på og trøste dyret ditt kan faktisk gjøre redselen sterkere. ved å trøste så bekrefter du at det er noe å være redd for. Forhold deg heller trygg og rolig og oppfør deg som vanlig.

Hester bør være på et sted de føler seg trygge og hvor du kan holde oppsyn med de. Gi gjerne ekstra med gorvfôr så de har noe å holde på med, dessuten er spising en beroligende aktivitet.

Pass på at de ikke kan stikke av om de blir skremt, løse panikkredde hester løpende rundt ved midnatt på nyttårsaften er ikke en ønskelig situasjon. Sjekk at alt er klart noen dager i forveien så du ikke oppdager hull i gjerdet på utegangsbeitet litt for seint.

Hunder og katter bør være inne, men ikke alene.

Spre til alle du kjenner et ønske om at raketter kun sendes opp rundt kl 24, dette for å vise hensyn til alle dyrene. Det har blitt en uvane å sende opp raketter hele dagen, noe som gjør det vanskelig å tilrettelegge for at dyrene ikke blir skremt.

 

Tren hesten godt tidlig på dagen, gå lang tur med hunden og legg gjerne inn litt hodetrim på turn, la katten være ute tidlig – så på kvelden er dyret trøtt og rolig.

Det er ikke lurt å ta med seg valpen ut for å venne den til rakettene – det er nemlig ikke mulig å forutse om valpen kommer til å bli redd eller ikke og har den allerede blitt skremt kan dette være veldig vanskelig å trene bort igjen senere.

Dyr som blir skikkelig skremt kan få sjokk: Sjokk er en overbelastning av nervesystemet og kan føre til en varig endring av kroppens hormonbalanse og nervesystem – dette kan gi lettskremthet, nervøsitet og muskelspenninger.

Ha dyret i et rom uten for mye vinduer og sett gjerne på en radio eller tv med litt høy lyd, så rakettlydene blander seg med vanlige lyder dyret er vant til å høre.

Vær sammen med dyret, men ikke trøst eller synes synd på det.  Forhold deg helt rolig og gjør vanlige ting mens du holder deg i nærheten. Gi ro og trygghet ved å være tilstede. Mange dyr føler trygghet ved kroppskontakt så ofte vil de ligge i nærheten av deg eller på fanget.

 

Hva gjør du når dyret allerede er redd for raketter og høye lyder?

Det fins flere måter å hjelpe dyr med frykt på, det lureste er å starte tidlig, helst et par mnd før nyttårsaften.

  • Homeopati og blomstermedisin kan hjelpe med å normalisere forholdet dyret har til høye lyder og lysglimt så frykten blir mye mindre. det kan normalisere hormonbalansen som påvirker kroppens fryktrespons og skape en mer normalisert reaksjon på lyder og lys. Det er ikke gjort over natta å balansere kroppen så behandling bør starte i god tid før nyttårsaften.
  • Lydtrening – Det er laget egne cder med lyder som typisk er skremmende(raketter, skudd o.l.) – disse kan man sette på og spille først lavt og deretter høyere over tid og dermed venne dyret til lydene.
    • Dette bør gjøres i samråd med en adferdsekspert da noen typer av redsel kan forsterkes ved å utsette dyret for det de er redd for.
    • Lydtilvenning raketter
  • Adaptil -DAP – feromonbehandling – Her finnes det flere varianter; Diffuser som man setter i kontakten hjemme, Spray som kan sprayes i buret eller i  hundesengen og Halsbånd. Dette produktet er en syntetisk etterlikning av hundens egne beroligende feromoner og gir derfor hunden en følelse av ro, tilfredshet og ikke minst trygghet. Det tar litt tid å få full virkning så behandlingen bør startes noen uker før hunden skal utsettes for det økt stresset, så har du en slik adapter bør du plugge den inn nå.
  • Å reise bort kan noen ganger være den beste løsningen- reis på fjellet eller andre steder der det ikke skytes opp raketter i nærheten.

I flere områder i landet er det mange som samles og feirer nyttår sammen i kjellerparkeringshus. Her er det minimalt med lyd og lysintrykk, samt hyggelig samvær med andre hundeeiere og hunder.

 

Vi ønsker alle to og firbeinte venner et fantastisk Nytt År og en trygg nyttårsfeiring

 

 

 

Share This