Overvekt

Vi ser en økning i antall kjæledyr som er overvektige, og risikoene ved å være overvektig er dessverre like mange for våre firbeinte venner som hos oss mennesker.

Overvektig hund

Dyreeiere  må bli flinkere til å belønne hundene med tur, lek og oppmerksomhet og ikke med mat. Hunder lærer seg fort at vi synes synd på de når de tigger, men dette er en innlært adferd. Hunden tigger fordi det tidligere har funket  – den fikk mat. Og for dyr handler mat om overlevelse, den som får tak i mest overlever lengre.

En fin måte å sjekke dyrets vekt på er at du skal kjenne ribbeina på siden av kroppen. De skal kunne kjennes enkelt, men kun et tynt lag mellom fingrene dine og ribbene.

Heldigvis er ikke alle raser like matfiksert, men vi må huske at det er vi som har kontrollen på maten og det er også vår skyld om hunden blir overvektig. Det fins selvfølgelig medisinske årsaker til at hun dyr blir oppblåste og overvektige – så det er viktig å ta en full helsesjekk hos veterinæren før man begynner en drastisk slankekur.

Dyr blir oftest overvektige fordi kroppen får for mye mat over tid. Eldre og kastrerte hunder har ofte lavere forbrenning, slik at energibehovet reduseres. Stoffskifte og hormonrelaterte årsaker ser man av og til. I noen tilfeller kan fedme skyldes for liten produksjon av thyroxin og for høy produksjon av cortisol (hyperadrenocortisisme, også kalt Cushing syndrom). Da vil hunden ofte være svært rolig, røyte mye og bli tynn i pelsen. Om thyroxinmangel er problemet fryser gjerne hunden lettere og vil derfor søke seg til varme steder. Thyroxinmangel kan diagnostiseres ved blodprøve hos veterinæren.

 

Det er viktig at man lager en slankeplan for kjeledyret sitt, det er ikke sunt å gå ned for raskt.  En nedgang på ca 2% av kroppsvekten per uke anses som idieelt.

Så legg en plan for vektnedgangen, skriv opp hvor mye du skal gi hver dag og skrive gjerne opp treningsplan også.

 

Dyr som er overvektige står i fare for å utvikle leddproblemer, hjerteproblemer og diabetes blant annet. Det er en stor påkjenning for en kropp å bære på flere kilo for mye.

Nyere forskning viser dessuten at valper som tilføres for store mengder energi i oppveksten, lettere får skader og defekter på skjelettet enn andre hunder. Dette gjelder spesielt for store raser. Forskning viser også at riktig bevegelse kan forebygge for skjelett problemer som HD.  Forebygging av HD

 

Den letteste måten å slanke på er å rett og slett gi litt mindre mat hver dag, og kutte ned på godbitene. Når du trener og vil bruke godbiter som belønning, ja da må du kutte litt ekstra ned på maten den dagen, men husk det viktigste dyret spiser er maten sin som inneholder de vitaminene den trenger. Så godbiter skal aldri overgå mer enn 10% av det daglige inntaket.

Det er nemlig så enkelt at vektnedgang kommer når energi inntaket er mindre enn energiforbruket. Dette kan gjøres ved å gi mindre mat(senke energiinntaket), ved å trene mer(øke energiforbruket), eller begge deler(som er mest effektivt). Men for at man skal opprettholde god muskelmasse er det da viktig å fore med riktig mat – gode proteinkilder. Velg et for som er godt, sunt og nyttig for dyret ditt.

Jeg anbefaler så naturlig foring som mulig. Hunder bør få rått kjøtt, balansert med vitaminer og mineraler. Det fins noen ferdiglagede råmat produkter til hund som for eks vom og hundemat, men man kan også lage selv.

Tips lage selv: Barf – naturlig foring

Forskning viser at tørrfor kan forkorte hundens liv

Katter kan ha en tendens til å få litt mat både hos naboen og hjemme(og sladrer selvfølgelig aldri om at den allerede har spist). Så hvis du ser at katten din øker i vekt må du kutte ned på rasjonene, og kanskje også ta en tlf til naboen 🙂

Det fins flere naturlige og karolilette godbiter på markedet, så det kan være lurt å lese på pakka før du kjøper.

Husk at for eksempel en skive gulost til en katt  tilsvarer ca 3,5 hamburger for deg.

Overvektig katt

Det er også viktig at alle i en familie er enige om reglene, og at ingen sabortere slankekuren. Dette er til dyrets beste, så ha et familiemøte så alle er informert og vet hva som er lov og ikke lov å gi.

Forskning viser at små måltider er veien å gå for å få pus ned i vekt:  Slank katten med flere små måltider

Det fins også noen måter å kunne hjelpe dyret til bedre balanse og dermed øke sjansen for å kvitte seg med overvekten. Jeg bruker en kombinasjon av akupunktur og homeopati for å hjelpe mine pasienter ned i vekt, dette da sammen med god foringsplanlegging og trening.

Akupunktur stimulerer deler av Vagus nerven og  øker serotonin nivået i kroppen. Dette fører til økt tonus i den glatte muskulaturen i magesekken som da igjen demper appetitten. Forskning på akupunktur og overvekt

Husk akupunkturpunkter velges best utifra puls og tunge diagnostikk så et er viktig å velge en terapeut som er utdannet innen akupunktur for dyr.

Typisk ved overvekt ser vi en tunge som er blek, fuktig og med er slimete belegg, og pulsen kjennes sedat og noe glatt.

For å kunne hjelpe dyret med overvekt er det viktig å regulere tykktarmmeridianen, fjerne damp og løse opp phlegm. Å øke Qi-blod kan også hjelpe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This