Sjokoladeforgiftning

Nå er det Jul og Julekos 🙂

Julen  forbindes med kos for både to og firbeinte, men det er er også da de fleste sjokoladeforgiftningene skjer, for våre firbeinte bestevenner tåler faktisk ikke sjokolade.

Så når vi henger opp ungenes julestrømpe for at nissen skal fylle den, så er det viktig å henge den høyt og på et sted  hvor hunden ikke får tak i den– det er lite hyggelig å våkne til en syk hund og skuffede unger.

Det er også viktig å tenke på at skåler, fat og ikke minst sjokoladekuler på treet er utenfor rekkevidde av våre firbeinte venner.

 

sjokolade - jul

Hvorfor tåler ikke hunder sjokolade?

Sjokolade er stimulerende og vi mennesker føler oss ofte pigge rett etter vi har spist sjokolade, hundene våre er mer følsomme enn oss og sjokolade kan gjøre at hjernen og hjertet blir overstimulert.

I sjokoladen finner vi blant annet stoffene xantinalkaloider og teobromin som stimulerer nervesystemet.

100-200mg teobromin per kilo kroppvekt kan være dødelig for hund, men doser ned til 20mg per kilo kan gjøre den syk.

Hos hunder tas theobromid opp av leveren, overføres gjennom gallen tilbake til tarmen der den starter på en ny runde. Istedet for å kvitte seg med stoffene, fortsetter hunden å forgifte seg selv om igjen, og om igjen.

Vi har mange forskjellige typer sjokolade og når det gjelder forgiftning så er det den mørke sjokoladen vi må være mest forsiktig med da den kan inneholde ca 10-15 mg teobromin per gram, mens melkesjokolade ofte bare har ca 2 mg per gram.

  • Melkesjokolade inneholder ca 1,2 – 2 mg teobromin per gram sjokolade
  • Mørk sjokolade inneholder ca 5–8 mg teobromin per gram sjokolade
  • Mørk usøtet sjokolade inneholder ca 14–16 mg teobromin per gram sjokolade
  • Kakaopulver inneholder ca 5,3–26 mg teobromin per gram pulver

 

 

sjokoladehjerter

Hvordan oppfører hunden seg om den blitt sjokoladeforgiftet?

Når hunden først har fått i seg sjokolade så vil den ofte etter et par timer begynne å føle seg kvalm. Det har forekommet tilfeller hvor hunden først etter 24 timer viste symptomer.

Hunden vil også bli tørst og urolig, den begynner ofte å sikle(tegn på kvalme) deretter begynner den å kaste opp, få magesmerter og diaré. Hunden vil typisk vandre hvileløst rundt og virker veldig utilpass, den puster raskere enn vanlig. Noen hunder får også uregelmessig hjerterytme.

Hunden kan gå med en stiv gange som er vinglete og litt kjapp i bevegelsen, er forgiftningen alvorlig kan hunden få kramper og havne i koma før den deretter kan dø.

Oppsummering av symptomer på sjokoladeforgiftning:
Avhengig av hvor mye hunden har spist kan ulike symptomer oppstå
  • Oppkast
  • Diaré
  • Uro
  • Økt drikkelyst
  • Ustøhet
  • Skjelvinger
Hunden kan videre utvikle respirasjonspåvirkning, hjertepåvirkning, kramper og koma. Bukspyttkjertelbetennelse kan oppstå 1-3 dager etter inntak.

 

Hvem stjal sjokoladen?sorry dog

Det er ikke alltid lett å vite om hunden har spist sjokoladen, kanskje har man flere hunder og ikke vet hvilken av de som er synderen.

 

Men det er heldigvis en relativ stor mengde som skal til før hunden blir alvorlig forgiftet.

Det er lurt å alltid ha nummeret til giftinformasjonen tilgjengelig, dit kan man ringe og forklare hva hunden har spist og vekt på hunden så kan de hjelpe deg med å finne ut om det er fare for forgiftning.

Nummeret til giftinformasjonen: 22 59 13 00

Behandling

Uansett om du vet at hunden har fått i seg sjokolade eller bare mistenker at den har det, så kan det beste være å få den til å kaste opp. Det florerer med kjerringråd om hvordan å få hunden til å kaste opp, men mange av disse rådene kan gi mer problemer enn de er effektive.

Det beste er å dra til nærmeste veterinær hvor hunden får en sprøyte med apomorfin så den kaster opp alt den har spist de siste 3-5 timene.

Når hunden har sluttet å kaste opp gis den flytende kull for å binde restene av sjokoladen som befinner seg i tarmen. Veterinæren avgjør utifra symptomene om hunden bør bli på klinikken for overvåkning, drypp og evt videre behandling.

Mer info fra giftsentralen:  Sjokoladeforgiftning – giftsentralen

 Forebygging:

Ikke legg sjokolade så hunder kan få tak i det 

 

Share This