Vinteren er her – ta godt vare på dyrene

Vinteren er her – ta godt vare på dyrene.

Jeg vil si at jeg er over gjennomsnittet opptatt av naturlig dyrehold og ønsker at dyrene våre skal leve så naturlig som mulig, men det er ikke dermed sagt at jeg er imot å kle på dyrene i kulda.

Vi må huske på at for mange av dyreraser er det faktisk ikke naturlig å bo under så kalde forhold som vi har her i Norge på vinteren og da må vi tilrettelegge så de får det best mulig.

Jeg vil her ta for meg hund, katt og kanin og gi noen enkle råd om hvordan vi best kan gjøre vinteren enklere for våre gode dyrevenner.

Hund:

Hunder med kort pels, dårlig pels eller ingen pels er ikke egnet for å være ute i mange minusgrader uten beskyttelse, de vil da kunne få forfrysninger. Spesielt utsatt er poter, mage, testikler og ørene.

Noen hunder er selvfølgelig bedre rustet enn andre og har god pels som beskytter godt, men selv for disse kan det være lurt å ha med et dekken man kan ta på hvis dere skal ta en pause på turen.

Det er også viktig å ha med sitteunderlag eller et skinn som hunden kan ligge på når det er pause, å ligge rett på snøen etter man har gått og vært varm kan bety en alt for rask nedkjøling.

 

Et saueskinn holder små poter varme under pausen

Et saueskinn holder små poter varme under pausen

 

 

En sekk kan fint fungere som liggeunderlag

En sekk kan fint fungere som liggeunderlag

Hvordan beskytte hunden i kulda:

  • Dekken, helst med en god hals
  • Noen har tynne og lite pelsbelagte ører og skal man på langtur i kulda bør ørene beskyttes – det fins hetter som beskytter ørene.
  • Det er veldig viktig å beskytte buken og baken, så pass på at du bruker et dekken eller genser som går over mage og bakpart.
  • Testiklene er ofte veldig ubeskyttet og kan lett få forfrysninger. Her er det viktig å følge med. Det beste er å smøre inn testiklene med potevoks eller kuldekrem før man går ut og evt. ettersmøre underveis hvis det er behov.
  • Poter bør beskyttes med potesokker eller en god potesalve – denne legger seg som et beskyttende lag på poten og smører du godt mellom potene også så slipper du at snøen kladder seg fast under potene.

Det fins flere typer dekken i salg og det er viktig å tenke på at du må finne et dekken som passer til din hund, det skal ikke gnage eller hemme bevegelsene. Noen hunder synes det er helt greit med bein på dekkenet, andre ikke. her må du bare prøve deg frem. men det er viktig at magen og nakken blir beskyttet. Noe annet som er lurt å tenke på er at dekkenet har hull til båndet, da kan man ha selen under dekkenet. Tar man nemlig selen på utsiden kan man fort få ødelagt luftlaget som skal isolere på innsiden ved at selen klemmer dekkenet for tett til kroppen.

 

Det er viktig å tenke på at om du stopper opp på turen for å prate med noen så blir hunden raskt kald.

ET saueskinn kan man også pakke seg godt inn i hvis det begynner å blåse kaldt

ET saueskinn kan man også pakke seg godt inn i hvis det begynner å blåse kaldt

Katter:

Katter trives sjeldent ute i under 10 minus, de tar seg gjerne korte turer ut, men liker å finne seg et lunt sted å ligge.

Spesielt ørene på kattene får lett forfrysninger da de er så tynne. Mange villkatter mister faktisk tuppen på ørene da de forfryser og faller av.

Så om du vil ha katten din ute så er det viktig å tilrettelegge:

  • Lag et lunt sted opp fra bakken hvor den kan legge seg hvis den er ute mens du er på jobb.
  • Legg et ullteppe(det holder varmen selv om det blir litt vått) på en hylle i garasjen, boden, vedskjulet eller liknende egnet sted og sett gjerne inn en katteluke her så katten kan gå inn og ut som den vil.
  • Finn en løsning så du kan være trygg på at pus kan legge seg et lunt sted.
  • Det er også viktig at katten har tilgang på vann som ikke fryser.

mange katter vil bare ut en liten tur på do før de gjerne vil inn og varme seg igjen. men her finnes det også unntak, noen katter bor mest ute og trives med det, de setter da veldig god pels. det viktigste er at de har et sted der de har mulighet til å krype inn og ligge lunt.

katt snø

 

Kaniner:

Det er viktig å tenke på at kaniner hører hjemme i huler under bakken hvor det er lunt og temperaturen holder seg ganske jevn gjennom årstidene. Derfor er det viktig at vi tilrettelegger for at de ikke fryser i kaninburet.

  • Er kaninen vant til å stå ute hele året så setter den ofte god pels, men du kan ikke sette ut en innekanin på vinteren, den vil da ikke rekke å sette god nok pels.
  • Pass på at buret er isolert og at kaninen har tilgang til tørt høy den kan isolere videre med.
  • Kaniner bør alltid ha tilgang på godt grovfôr(høy) som er tørt og friskt
  • Buret bør stå lunt og ikke så det blåser rett inn.
  • Viktig med tilgang på friskt vann som ikke fryser.
  • Alle kaniner trenger et bur med luftegård – de er avhengige av bevegelse for å holde seg friske.
  • De bør ha en kaninvenn å dele hverdagen med og som de holder seg varm sammen med.

kanin vinter

Kaniner om lever i et lite bur utvikler benskjørhet og forkalkninger som gir sterke smerter og en nedsatt livskvalitet. Vedvarende kulde og fuktighet forsterker lidelsen.

Forskning viser at kaniner i bur kan utvikle benskjørhet allerede etter 6 mnd – de er laget for bevegelse og tåler ikke å sitte hele livet i et lite bur.

Les mer om tilrettelegging av et godt kaninliv i boka: Den store kaninboka av Marit Emilie Buseth

Følg også marit Emilie sin fantastiske kaninblogg:

Kaninblogg

 

Share This